PS Classic

1 hónap használat után: PS Classic teszt

Írta: Szajkó Gábor

A terméket IDE kattintva tudod megvásárolni.

A tejbegríz gasztronómiailag nem nagy durranás. Mindannyian ismerjük, mindannyian imádtuk kiskorunkban, és mindannyian háttérbe szorítottuk felnőtt korunkra. Mégis van benne valami, ami miatt a harmadik X – betöltéséhez közel is imádom. Ez a „Nosztalgia faktor”, ami megédesíti az egyszerűbb dolgokat is a régi emlékeknek köszönhetően! Pont ezt az érzést lovagolta meg jelen tesztünk alanya, a PS Classik, amit a 94-ben megjelent PS One mintájára építettek!

PS Classic

Na de mit rejt a doboz? Ha megvásároljuk a Classicot akkor a doboz szinte mindent tartalmaz amire szükségünk lehet, hiszen rögtön két kontrollert csomagoltak a konzol mellé. Ezen kívül használati utasítást, HDMI és USB kábelt kapunk. Most megemelkedett szemöldökkel kérdezhetnénk, hogy ezeket miért, hiszen egyik sem létezett 94-ben mikor megjelent a PS One, mégis eladtak belőle 100 millió darabot! A HDMI csatlakozó miatt a mai modern lapos tévékhez is könnyen csatlakozik a konzol, és mivel jóval kisebb az eszköz, mint anno volt, így az energia felvételt ellátja egy normál USB kábel. Viszont korábban említettem, hogy „szinte” mindent tartalmaz, ami csak kell a használatához. Nos ami azt illeti charger nem jár a termék mellé. A jó hír, hogy majdnem bármilyen eszközről működik az áramellátás, amire rá lehet csatlakoztatni az USB-t. A teszt idő alatt ment egyszerű androidos telefon töltőjéről, sőt PS4 USB portjáról is. Sajnos a tévém USB csatlakozója nem látta el a feladatot, pedig kényelmes lett volna. Memória kártyát nem kell vásárolnunk hozzá, ahogy játékokat sem, hiszen belső memóriával és előre telepített 20 játékkal van dúsítva a konzol!

Ráncfelvarrott külső? 149 x 33 x 105 milliméter a gép, szóval jó, ha harmada van a régi masinának, mégsem mondhatjuk, hogy gagyi vagy olcsó benyomást keltene a megjelenése. Az anyaghasználat jó, nem nyekereg, nem nyikorog, nem pillepalack volt előző életében. A régi időket megidézően a feliratok, gombok, minden ugyanúgy van kialakítva, ahogy egykoron. A kontroller csatlakozója ugyan USB lett, de van egy esztétikai elem a fém körül, ugyanazzal a Sony felirattal, mint a PS One esetében. Vegyes érzelmek egyedül a kontroller gombjainál értek. Nagyon jó megfogni azt az eszközt, ami a mai szimmetrikus elrendezésű PS4 kontrollert is ihlette, de valami hiányzott. Nem a taccs pad, vagy a hangszóró, hanem az analóg karok. 1994-ben mikor az első PlayStation világra jött még nem voltak analóg karok a vezérlőn. Ez lett volna az a pont ahol megbocsátottam volna ha nem követik ennyire precízen a negyed évszázados stílus jegyeket.

Hol lehet új játékokat venni bele? A játék kínálat fix! 20 előre telepített programból választhatunk, aminek listája lejjebb olvasható. Ez lehet az analóg karokon kívül a másik pont, ami a szinte tökéletes retro konzolt rossz fényben tünteti fel. Viszont jó hír, hogy a 20 játék nagy gondossággal lett kiválasztva. A termék nevéhez illően itt is klasszikusokról beszélhetünk. Csupa olyan cím, ami megformálta azt a műfajt ahova tartozik. Ha azt mondjuk, hogy openworld játék, akkor tízből, tizenkét – tizenhárom ember a Rockstar stúdió munkásságára gondol. A GTA megváltoztatta ezt az iparágat és az ehhez vezető út első állomása is helyet kapott a listán. De itt van nekünk a Final Fantasy vagy a Tekken 3-is, akik hasonlóan nagy befolyással voltak a játék világra. Szerencsére elég változatos címeket vonultatott fel a Sony, hogy mindenki megtalálja a kedvencét, és több száz játék órához juthasson. Verseny játék, RPG és tetris szerű casual móka is van a gépen. A lista összetételére nem lehet panasz.

PS Classic

 • Battle Arena Toshinden
 • Cool Boarders 2
 • Destruction Derby
 • Final Fantasy VII
 • Grand Theft Auto
 • Intelligent Qube
 • Jumping Flash!
 • Metal Gear Solid
 • Mr. Driller
 • Oddworld: Abe’s Oddysee
 • Rayman
 • Resident Evil Director’s Cut
 • Revelations: Persona
 • Ridge Racer Type 4
 • Super Puzzle Fighter II Turbo
 • Syphon Filter
 • Tekken 3
 • Tom Clancy’s Rainbow Six
 • Twisted Metal
 • Wild Arms

Azok a gombok mire jók? Az eszköz belső struktúrája sokat fejlődött az elődhöz képest, így a három gomb szerepe is megváltozott. Az open gomb nem felnyitja a CD-olvasó fedelét, hanem a virtuális lemezek cseréjéhez van. Ez azoknál a játékoknál kellhet ahol több lemezből állt egy kaland. Mint pl: A Metal Gear Solid. A resettel bármikor vissza tudunk ugrani játék közben a menübe, a power gomb, nos az maradt power gomb funkciókkal. A már említett menü nagyon jól sikerült. Tudjuk, hogy simán, töredezett élek nélkül is meg tudták volna csinálni, mégis minden hatalmas pixelekből áll, és nagy dünnyögő ikonokból. Egyszerűen jó rá nézni. Illik a PS Classic nyújtotta hangulathoz! Könnyen szokható, egyszerű, és logikus minden. A nyelv választás után egy pár egyszerű kép segítségével elmagyarázza az eszköz használatát a rendszer, és már választhatunk is a játékokból. Ha kilépünk egy programból, akkor rögtön el is menthetjük a pillanatnyi állást, és bármikor ugyanonnan folytathatjuk. Ez mondjuk nagyon hasznos.

ps classic

Hogy néz már ez ki? A játékok többségének nagyon jól áll az öregedés. Az Oddworld mechanikájában ma is megállja a helyét, a Rayman grafikailag is csodás. Ezek a címek ugyan negyed évszázada lettek tervezve katódcsöves tévére, még sincs semmi szégyenkezni valójuk. A legtöbb retró konzolnak az a legnagyobb baja, hogy a mai szélesebb képarányú tévéken, furán nyújtottnak néznek ki. Hiába édesíti meg a nosztalgia faktor a Mario Kartot ha annyira fura a mai szemnek, hogy nem latjuk a főhős és a háttér között a különbséget és emiatt nehéz irányítani. Inkább frusztráló, mint szórakoztató lesz így a játék élmény. A Sony mini masináján erről szerencsére szó sincs! Bármely játékról is beszélünk az kifejezetten használható és Ultra HD tévéken is jól mutat. A teszt során egy 121 centis 4k készülékre volt rácsatlakoztatva, de sosem éreztem a generációs különbségből származó problémákat.

ps classic

Van még miről beszélni? Zárásként annyit, hogy a termék nem hibátlan, ahogy ezt sejteni lehetett! Ugyanazt hozza a retró konzolok területén, mint a PS One tette a maga idejében. Megmutatta a konkurenciának és a világnak, hogy ezt lehet így is csinálni! Hatékonyabban, jobb felhasználói élményt biztosítva! A terméket három fő célcsoportnak ajánlanám:
– Akik egyszer kipróbálták már ezt az élményt és vágynak valami nosztalgikusra!
– Akik még nem tapasztalhatták meg milyen érzés ezekkel, a klasszikusokkal egyedül, vagy akár ketten csapatni!
– Akik a közösségi oldalakon Gémernek titulálják magukat, miközben mobilon játszanak battle royal játékokkal… Na nekik kötelezővé tenném!

A terméket IDE kattintva tudod megvásárolni.

Köszönöm, hogy elolvastad, remélem tetszett!

gamerzone adakozás

Segíts boldogabbá tenni a pécsi gyermekek átmeneti otthonának karácsonyát

Sok gyermek nincsen abban a szerencsés helyzetben, hogy szülők és család körében karácsonyozzon, ezért a pécsi gyermekek átmeneti otthonát kiválasztva tárgyi adománygyűjtést szervezünk annak lakói számára. A támogatott gyermekotthon: Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ Gyermekek átmeneti otthona 7623 Pécs, Tüzér utca 7. Elsősorban videojátékokkal kapcsolatos felajánlásokat várunk. Ez lehet: Játékszoftver (elsősorban: PC, […]

PS Classic

1 hónap használat után: PS Classic teszt

Írta: Szajkó Gábor A terméket IDE kattintva tudod megvásárolni. A tejbegríz gasztronómiailag nem nagy durranás. Mindannyian ismerjük, mindannyian imádtuk kiskorunkban, és mindannyian háttérbe szorítottuk felnőtt korunkra. Mégis van benne valami, ami miatt a harmadik X – betöltéséhez közel is imádom. Ez a „Nosztalgia faktor”, ami megédesíti az egyszerűbb dolgokat is a régi emlékeknek köszönhetően! Pont […]

gamer ajándék

4+1 ajándékötlet gamer párodnak (minden platformra)

Az év különböző szakaszaiban ajándékvásárlással kapcsolatos dilemmákkal szembesülünk. Ilyen lehet egy szülinap, névnap, az év végi ünnepek vagy akár egy ballagási ajándék is. Cikkünk apropóját a közelgő Valentin (magyarosan Bálint) nap adta. Próbáltunk összeszedni 9+1 terméket, aminek egész biztosan örülnének a szerencsés gamer hölgyek és urak. És egyébként is: amikor ajándékot választunk, akkor kicsit magunknak […]

Call of Duty: Black Ops 4: a bétateszt jött, látott, és győzött

A CoD sorozat következő része a héten érkezik meg a nagyközönséghez. Ha valaki látott már FPS játékot, akkor tudja, mi az a CoD. Ha nem, akkor sajnos nem látott még eleget. A szoftvernek köszönhetően járhattunk már minden világháborúban, a jövőben, a jelenben, lézerfegyverrel meg AK-47-essel, sok mindent kipróbált már az Activison a sikerszériájában, kivéve egy […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.